G這suj na Andrzeja Krzy瘸ka w kategorii "Cz這wiek z Pasj".
T gar informacji i porad dedykuj tym Kolegom, kt鏎zy planuj do章czy do naszego grona i 這wi na  這wisku specjalnym Januszowice. Oczywicie prosz nie traktowa ich jako bezapelacyjnie skutecznych, bo przecie w naszym pi瘯nym hobby takich nie ma...I zapewne to bardzo dobrze. ZAPRASZAMY.

Niniejsze porady przeznaczone s dla naszych przysz造ch koleg闚 i s to w zasadzie informacje o stosowanych tu metodach i sposobach po這wu. Ka盥y bowiem w璠karz ma w豉sne ulubione metody i tajemnice, kt鏎e cz瘰to skrz皻nie ukrywa i zazdronie strze瞠. Moja kilkunastoletnia praktyka pozwala jednak na pewn sytntez i wnioski. Mam nadziej, 瞠 szanowni koledzy ch皻nie si podziel z innymi swymi sekretami, co opublikujemy na naszej stronie.
***
Staw w Januszowicach pod wzgl璠em budowy i dost瘼oci jest zbiornikiem raczej 豉twym. Maksymalna g喚boko nie przekracza 2m. Przewa瘸j p造cizny o zamulonym dnie. Prawie nie wyst瘼uj naturalne zaczepy, a miejscowi doskonale znaj ich lokalizacj. Stale 這wi鉍y  preferuj raczej swoje ulubione miejsca i rzadko je zmieniaj. Ryby 這wione s prawie od samego brzegu do odleg這ci ponad 100m, jeli oczywicie w璠karz jest w stanie na tym dystansie ryb zan璚i i umieci tam zestaw. Podstawow metod s r騜ne odmiany grunt闚ki z koszyczkiem i ci篹arkiem i drgaj鉍a szczyt闚ka w wersji picker i feeder. Zan皻y, najczciej gotowe, s dosmaczane r騜nymi atraktorami od superowocowych do supermierdz鉍ych...Co ciekawe bywaj tak samo skuteczne. Rzadziej spotyka sie sp豉wik, a jeli ju, to przy po這wach na 篡wca. W okresach aktywnoci drapie積ik闚 skuteczna bywa metoda spinningowa oraz po這wy na martw rybk, gdzie wielu w璠karzy ma swoje sposoby zbrojenia takiej przynety.
***
Nasi w璠karze stosuj r騜norodne przyn皻y, kt鏎e zmieniaja si wraz z porami roku. Wiosn jest to najczciej kukurydza, groch, bia貫 i czerwone robaki czy ros闚ki. Rzadziej na hakach pojawia si soja czy orzeszki ziemnne lub tygrysie. Przyn皻a jest  zak豉dana bezporednio na hak, a pniej zaczyna dominowa metoda w這sowa i czciej u篡wana jest kulka proteinowa i pellet. Stosuje si kulki o  przer騜nych smakach i zapachach, od najbardziej popularnych po prawdziwe rarytasy czasami bezporednio sprowadzane z zagranicy. Ich smak i zapach jest tak瞠 wzmacniany dipami w p造nie i proszku-generalnie s to produkty z najwy窺zej p馧ki. Mo積a  zaryzykowa stwierdzenie, 瞠 wspania貫 i mi貫 zapachy s na r闚ni stosowane z okropnymi mierdzielami. Oczywicie wszyscy n璚 kulkami   stosuj鉍 to tego r騜ne typy rur wyrzutowych, rakiet i proc. Generalnie okazy s 這wione z bardzo du篡ch    odleg這ci, cho bywaj tak瞠 mi貫 niespodzianki. Na kulki proteinowe i pellety padaja prawie wszystkie okazy karpi powy瞠j 10 kg, amur闚, a nawet sum闚. Sumy nasze maja dziwne upodobanie do dobrych bra w okresach ochronnych, osobliwie na groszek(!!!).  Pniej, szczeg鏊nie podczas nocnych zasiadek, stosuje si 篡w i martw rybk, w靖r鏏ki (ko雟ka uwa瘸na jest za najlepsz), ros闚ki lub specjalnie przygotowane kulki. Prowadzone s tak瞠 eksperymenty w rodzaju krewetek, omiornic, ma鹵y, ale o ich skutecznoci niewiele wiadomo.
***
Oczywicie najlepsze efekty przynosi wytrwa貫  n璚enie, cho nawet to przegrywa czasami z d逝窺zymi okresami bez bra, kiedy to 這wisko pokazuje swe dokuczliwe kaprysy.
  ***
Dominuj鉍 ryb w 這wisku jest karp w rasach: pe軟o逝ski, golec, kr鏊ewski i pasowy. Dorastaj u nas do prawie metrowej d逝goci (rekord 這wiska to 103 cm). Bardzo du瞠 okazy, nawet golc闚, cechuje bardzo dobra zdrowotno i kondycja. Szczeg鏊nie pi瘯ne s okazy karpi pe軟o逝skich. Mniejsze sztuki czasami maj przejciow pleniawk i uszkodzenia pochodzenia najpewniej zwi頊anego z od這wem i transportem. Maj jednak dobr wag i przyrosty oraz naturalny smak po przyrz鉅zeniu.  U innych gatunk闚 nie obserwowalimy nigdy oznak chorobowych. Z powodu do mulistego dna dobrze jest stosowa ci篹arki o kszta速ach sp豉szczonych, nie id鉍ych w mu, b鉅 umiej皻nie podci鉚a zestawy. W ostatnich dw鏂h latach obserwuje si zwi瘯szenie liczebnoci leszcza. Przewa瘸 jednak drobnawy od 15 do 25 cm, cho trafiaj si tak瞠 okazy ponad 40 cm. Bierze niezawodnie w ka盥ych warunkach i niestety, gdy stosuje si ma貫 haki i drobne przyn皻y, nie daje po這wi innych gatunk闚. Spor atrakcj s nocne po這wy z pi靖ku na soboty na niedziele w miesi鉍ach lipcu, sierpniu i wrzeniu. Dosy cz瘰to holuje si wtedy prawdziwe okazy karpi, ale po systematycznym n璚eniu, oraz sum闚. Stanowi to prawdziw w璠karska przygod. Brania najczciej wyst瘼uj ok. godz. 23 do 24.00 oraz po godzinie 3 rano, cho oczywicie nie jest to cis章 regu章. O篡wia sie r闚nie 篡cie towarzyskie i opowieciom w璠karskim (nie tylko) nie ma ko鎍a. Od jesieni 2014 r. w 這wisku p造wa sporo dorodnych jesiotr闚.Co prawda, nie mo積a do odwo豉nia zakazu ich zabiera, ale samo branie i hol dostarcza niezapomnianych wra瞠. Karpiarze mog tak瞠 stosowa od 2014 r. 堯dki zan皻owe. Cieszy, 瞠 coraz wi瘯sza grupa koleg闚 stosuje zasad NO KILL. Mi這nicy po這w闚 okazowych sum闚 tak瞠 mog liczy na spore emocje. Sztuki powy瞠j 180 cm wcale nie s rzadkoci (oczywicie tak瞠 zerwane w holu), a nasz rekord 215 cm skutecznie wyholowanego (kt鏎y wr鏂i do 這wiska) przemawia do wyobrani i daje nadziej na  prawdziw w璠karsk przygod.Ka盥y nasz cz這nek mo瞠 tak瞠 sprawdzi swe umiej皻noci na organizowanych przez Ko這 zawodach w metodach sp豉wikowej i gruntowej, kt鏎e obfituja w cenne nagrody i oferuj wiele wra瞠 i emocji.
***
Coraz liczniejsza grupa w璠karzy stosuje zasad NO KILL w po這wach ryb oraz niezwykle delikatnie traktuje z這wione ryby i nie tylko okazowe. Stosuj鉍 najnowsze osiagni璚ia w dziedzinie sprz皻owej oraz n璚enia i konstruowania zestaw闚 osi鉚aja spektakularne sukcesy. Do nadmieni, 瞠 karpie i amury 10-kilogramowe nie sa dla nich niczym nadzwyczajnym. Dopiero powy瞠j 15 kg zaczyna sie dla nich prawdziwe w璠kowanie.
***
Wraz z budow kapieliska i zaj璚iem 100 m lini brzegowej na ten cel oraz likwidacja naturalnej wyspy rozpoczniemy sezon 2021 w innych warunkach. Trudno jest przed sezonem stwierdzi, jaki b璠zie to mia這 wp造w na nasz rybostan i zachowanie sie ryb. Oby nie negatywny...Zobaczymy.
***
Cennym atutem 這wiska jest dobry dojazd, miejsca na pozostawienie (w tym trzy spore parkingi) samochodu i bezpiecze雟two dla w璠kuj鉍ych.

Chcesz si podzieli z innymi swymi dowiadczeniami w璠karskimi ???

Napisz...Opublikujemy je na naszej stronie internetowej.
***